woensdag 28 augustus 2013

Gestoofde Urker scholletjes

Gestoofde Urker scholletjes, waar komt dat nou weer vandaan? Juist, van het voormalig eiland Urk.
Urk is vroeger een eiland geweest en was vooral afhankelijk van de visserij en daarom was er ook veel vis op de dis. Vis was er genoeg om handen en het kostte niet veel. Dus de smaakpapillen zijn veel op de proef gesteld met de diverse bereidingsmethoden dan kun je denken aan roken, bakken, stoven en zelfs drogen.
De schol is tegenwoordig een ondergewaardeerde vissoort en dat is jammer dus vandaar dat ik dit met jullie wil delen.Vandaag gaan we schol stoven. Niet moeilijk, niet veel voor nodig en bovenal hartstikke lekker, gezond en voedzaam.


Wat hebben we nodig:


  • Panklare schol ( 2 à 3 per persoon)
  • Ui
  • Azijn 
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat 
  • Boter
  • Aardappelen
  • Boter, half pakje
Hoe te bereiden:

De naam zegt het al, doe de panklare schollen in een pan, voeg ¼ tot ½ deel azijn toe en dan de schol met water in de pan "onder laten lopen". Voeg zout en peper naar smaak toe en een vleugje nootmuskaat. Leg de uienringen in de pan en roer het door elkaar. Zet de pan op het vuur en als ze bijna koken draai dan het vuur naar beneden en laat de smaak 15 à 20 minuten intrekken.

Kook de aardappels, bij voorkeur een kruimige.

Smelt de boter in een pannetje.

Als dit gereed is, is het makkelijk om de vis met vork en mes van het graat af te halen.
Aardappels erbij en de gesmolten boter eroverheen. 

Eet smakelijk!



1 opmerking:

  1. Bij ons in de Urker familie snijden op de buik van de schol 2 sneetjes en op de rugkant ook 2 sneetje over de breedte van de schol. Daarna makken wij een botersaus met grove mosterd er door heen voor de wat pittiger smaak. Op deze wijze vinden wij het overheerlijk.

    Lubbert Baarssen

    BeantwoordenVerwijderen